Leren in de Social Profit

Impuls tot evolueren

Voor de opleiding: je deelname voorbereiden

Wist je dat je door enkele kleine inspanningen veel meer kan halen uit een opleiding?
Een goede voorbereiding is het halve werk.

 • Bedenk op voorhand wat je wil leren en waarom

  Als je weet wat je leervragen en leernoden zijn, kan je je beter voorbereiden op een opleiding. Het vergroot de kans dat de opleiding aansluit bij wat je wil. Meer garantie op een succesvolle opleiding dus.

  Maak voor de start van de opleiding een lijstje met zaken die je zeker wil leren. Gebruik dit tijdens de opleiding om na te kijken of je nog vragen wil stellen.

 • Lees op voorhand al iets

  Kijk altijd op de uitnodiging of op de website van de opleider wat de opleiding precies inhoudt. Heeft een collega toevallig boeken over het onderwerp? Blader er al eens door of bestudeer de inhoudstafel. Je kan ook al theorieën en modellen opzoeken die bij het onderwerp horen.

 • Breng je collega’s op de hoogte

  Laat je collega's weten dat je een opleiding volgt. Een van de belangrijkste succesfactoren van effectief leren is de aanvaarding van je nieuwe kennis en ervaring door je team.

 • Zoek een maatje

  Volg de vorming samen met een collega. Dit is duoleren. Jullie kunnen elkaar scherp houden en helpen met de toepassing in de praktijk.
  Bespreek jullie samenwerking zeker ook met de leidinggevende. Je hebt voldoende ruimte en tijd nodig om met je ‘maatje’ te werken.

 • Organiseer je

  Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om de cursus of opleiding succesvol af te ronden. Weet je vooraf dat je de opleiding slechts gedeeltelijk kunt volgen? Bespreek dit dan met je leidinggevende en zoek samen naar een oplossing. Je afwezigheid brengt het effect van de opleiding in het gedrang. Eventueel kan iemand je werk overnemen tijdens je afwezigheid?

  Voorkom dat er na je afwezigheid zoveel werk ligt te wachten dat er van het toepassen van het geleerde op de werkvloer niets meer in huis komt.

  Praktische tips voor tijdens de opleiding