Leren in de Social Profit

Impuls tot evolueren

Na de opleiding: wat doen met wat je leerde    

Je ontvangt na afloop van een opleiding meestal een evaluatieformulier van de lesgever. Maar evalueren is ook nuttig voor jezelf!

 • Hoe kan je het geleerde toepassen?

  Hoe zorg je ervoor dat de kennis en vaardigheden die je opdoet in een opleiding, niet samen met de cursusbundel in je kast verdwijnt? Hoe zet je datgene wat je leerde om naar de praktijk?
  Tip
  : Bedenk 3 concrete situaties waarin je de kennis en vaardigheden uit de opleiding kan gebruiken op je werk. Probeer je bij het bedenken van de voorbeelden niet te laten beperken door belemmeringen die je op dat moment ziet.

 • Ga na of je naast deze opleiding nog andere leeractiviteiten moet inplannen

  Heb je via de opleiding voldoende geleerd om je doel te bereiken? Of heb je bijkomende leeractiviteiten nodig? Een mix van leeractiviteiten inzetten doet de doeltreffendheid van de opleiding toenemen. Bekijk dus wat zinvol is voor jou. Vraag hierover eventueel ook advies aan je leidinggevende.

 • Wat zegt deze opleiding over jouw manier van leren?

  Sta eens stil bij jouw manier van leren. Waarom leer je in één opleiding meer dan in een andere? Iedereen heeft een andere stijl van leren. Welke leervormen bij jou passen, hangt af van je voorkeur leerstijl.

 • Ga nog eens door de informatie

  Je zal het geleerde zo lang moeten volhouden tot het een gewoonte is. Dit doe je zo: blader nog eens door je notities en neem je mindmap erbij. Overstreep in fluo wat je precies kan gebruiken op de werkvloer of wat je niet wil vergeten.

In sommige organisaties moet je ook een evaluatieformulier invullen voor je werkgever/leidinggevende. Weet dat evalueren op verschillende niveaus kan.